

# Pre-conference Workshop on Qualitative and Quantitative Analysis of Clays Program 1/2

Wednesday	5.10.2005				
time	room		oral/exc.	topic	speaker / lab group
start			every partici	pant gets a workshop sa	mple (incl. Group No. + XRD-scan)
08:30	F119			welcome	
09:00	F119		oral	crystal structures	Dohrmann (45 min.)
09:45	F119		oral	XRD 1-dim	McCarty (45 min)
10:30				Coffee	
11:00	F119		oral	application in oil business	McCarty (45 min)
11:45	F119		oral	Intercalation	Plötze (45 min)
12:30				lunch	
13:30	F119		oral	texture	Dohrmann (30 min.)
14:00	lab D	Exc1a	excercise	texture analysis (TSA)	<u>group 1: Dohrmann/Schleuning</u> texture analysis (3003 TT + TSA)
14:45				Coffee	
15:15	lab D & F119	Exc1b	excercise	intercalation examples and texture slides	group 2: Plötze: intercalation examples, show glas- and ceramic preparation
16:00	PC B1409		oral	powder diffraction and fundamental parameter Rietveld	Kleeberg (90 min)
until 17:30					

<b>T</b> I I		0.40.0005				
Thursday		6.10.2005				
	time	room		oral/exc.	topic	speaker / lab group
0	9:00	PC B1409	Exc3	excercise	fundamental parameter Rietveld	Kleeberg (90 min)
1	0:30				coffee	
1	1:00	PC B1409	Exc3	excercise	qualitative analysis of complex samples	Kleeberg (90 min)
1	2:30				lunch	
1	3:30	PC B1409		oral	turbostratical disorder	Ufer (45 Min.)
1	4:15	PC B1409		oral	disaggregation	Dohrmann (45 min.)
1	5:00				Coffee	
1	5:15	lab D&E	Exc4a	excercise	disaggregation	<u>Group 1</u> : Kaufhold, Bardenhagen look at chemical removement
1	5:45	lab D&E	Exc4b	excercise	disaggregation	Group 2: Dohrmann washing and dialysis
1	16:15 F119 Poster sess		sion	Everybody who brought a poster briefly explains it		
until 1	7:30					

### Posters

Influence of the inorganic counter-ion of iodide on the adsorption behaviour of organo-bentonites. Presented by J. Behnsen

Development, characteristics and assessment of clay rich subsoil horizons in soils on limestone of the North German hilly region. Presented by A. Fier

Analysis of clays and bentonites from Czech Republic. Presented by M. Hruskova

Experimental alteration of volcanic glass in laboratory conditions. Presented by M. Osacký.



#### Pre-conference Workshop on Qualitative and Quantitative Analysis of Clays

## Program 2/2

Friday	7.10.2005	;				
	time room		oral/exc.	topic	speaker / lab group	
	09:00 <b>F119</b>		oral	specific surface area	Kaufhold (45 min)	
	10:00 <b>F119</b>		oral	IR - Spektroscopy	Kaufhold (45 min)	
	10:45			Coffee		
	11:00 lab D	Exc5a	excercise	IR - Spektroscopy	Group 1: Klinkenberg: ATR-scans of workshop samples	
	11:00 lab D	Exc5b	excercise	IR - Spektroscopy	Group 2: Kruse ATR-scans of workshop samples	
	13:00			lunch		
	14:00 <b>F119</b>		oral	optical characterisation	Klinkenberg (45 min.)	
	14:30 <b>E218</b>	Exc6a	excercise	optical characterisation	Group 1: every participant looks at her/his workshop sample (ESEM)	
				Coffee (during exercise Ü6b)		
	16:00 <mark>D29</mark>	Exc6b	excercise	optical characterisation	<u>Group 2</u> : Binocular, Fotos	
until	17:15					
1	17:25 bus to Regenwaldhaus (rain forest house), bat guidance, some drinks and snacks					

Saturday	8.10.2005				
tim	ie room		oral/exc.	topic	speaker / lab group
09:0	<sup>0</sup> F119		oral	CEC	Dohrmann (45 min.)
09:4	<sup>5</sup> F119		oral	LCD	Kaufhold LCD (45 min.)
10:3	80			Coffee	
11:0	<sup>0</sup> lab D	Exc7a	excercise	CEC	<u>Group 1:</u> all get a sample, weight it, disperse it, batch it, centrifuge it and measure by VIS, then calculate CEC, measure water content in between
12:0	<sup>00</sup> lab D	Exc7b	excercise	LCD	<u>Gruppe 2:</u> show LCD eqipment, show peak evaluation, some try self using internal talk (height error correction)
13:0	0			lunch	
14:0	<sup>0</sup> PC B1409		oral	complex quantification	Kaufhold introduction, examples, problems, the smectite problem (30 min.)
14:3	80			Coffee	
15:00 - 16:0	<sup>0</sup> PC B1409	Exc8	excercise	complex quantification	two semiquantitative compositions are given and chemical composition; try to quantify that!

## Note:

- Every day there will be coffee, tea and water free during coffee breaks.
- Lunch can be obtained in the casino (ca. 3-5 € per meal, different types, salates, desserts). On Saturday we order pizza, chicken or anything else.
- The rain forest house trip is included in the workshop fee.

Hannover, Sept. 29th 2005